“Van Pup tot Puber Jubileum uitgave” (Dubbel DVD)

“Van Pup tot Puber Jubileum uitgave” (Dubbel DVD)

 

DogTime is een uitgever van dvd’s op het gebied van hondenopvoeding en – rassen. Enkele voorbeelden van titels zijn: ‘Kind en Hond’, ‘Tips & Tricks’ (met Brigitte van Gestel), ‘Rottweiler’, ‘Chihuahua’ en ‘Gedraag Je!’. ‘Van pup tot puber’ is de eerste dvd die zij ooit uitgegeven hebben en naar aanleiding van het tienjarig bestaan van DogTime is deze dvd nu helemaal vernieuwd en heeft ook nog eens een dubbele speelduur. De twee dvd’s beslaan in totaal 240 minuten en zijn dus goed voor zo’n vier uur kijkplezier. Als extraatje is er een puppydagboekje toegevoegd waarin je tot en met de leeftijd zestien weken per week kan noteren wat je pup eet, wat hij leuk vindt, wat hij allemaal meemaakt, waar hij slaapt, enzovoort. Daarnaast staan er nog enkele handige tips in.

Zijn de dvd’s inhoudelijk net zo compleet en uitgebreid als de beschrijving en de eerste indruk doen vermoeden? Die vraag kan ik in ieder geval met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Eigenlijk komen alle zaken aan bod die er bij de opvoeding van een pup komen kijken, beginnend bij de eerste belangrijke weken bij de fokker. Het verhaal dat fokster Connie Berendsen hierbij vertelt, klinkt al meteen zeer helder en deskundig. Niet iedereen zal zo duidelijk een verhaal kunnen overbrengen als er een camera in het spel is en het mag daarom een knappe prestatie genoemd worden dat de uitgever van DogTime, Letty van der Geest, de juiste mensen bij elkaar heeft weten te krijgen. De andere professionals – waaronder Ninette Haitsma, Suzanne Welling, Jeroen Oomen en Arjen van Alphen – die op de dvd’s aan het woord komen, ogen allemaal net zo kundig, gedreven en zelfverzekerd. Zij komen afwisselend voorbij bij de bespreking van allerlei andere onderwerpen, zoals opvoeding, socialisatie, gezondheid en voeding (met dierenartsen Laurien Pol en Erwin van Gijtenbeek). Tevens is er een hoofdstuk waarin belangrijke vragen worden beantwoord en een hoofdstuk waarin basisoefeningen worden uitgelegd en voorgedaan.

Al staat een positieve aanpak centraal, er wordt gelukkig niet dogmatisch vastgehouden aan één bepaalde manier van opvoeden. De kijker krijgt simpelweg de mogelijkheid om uit de enorme hoeveelheid informatie te kiezen voor de dingen die hem het beste liggen. Hoewel de dvd’s nergens echt vervelen – al zitten een paar fragmenten tegen het langdradige aan – , is het verstandig om ze niet in één keer achter elkaar te bekijken. Dit advies wordt ook gegeven in het bijgeleverde foldertje. De informatie zal beter blijven hangen als men af en toe een stukje kijkt en het vervolgens even laat bezinken.  Een minpuntje vond ik dat de voorbeeldhonden vaak wel erg perfect en braaf leken; vermoedelijk hadden zij de getoonde oefeningen al eerder onder de knie. Hierdoor worden de situaties waarbij het in het de praktijk zo vaak fout gaat niet altijd even goed belicht, al breekt Van der Geest op een bepaald moment wel in om de trainer te vragen wat men zou moeten doen als de hond zich wat minder netjes zou gedragen. Daarnaast wordt er in de fragmenten waarin hondentrainer Suzanne Welling aan het woord komt en haar cursisten verschillende oefeningen voor laat doen niet uitgelegd hoe men een clicker zou moeten gebruiken of waar deze voor dient, terwijl er wel voortdurend met de clicker gewerkt wordt.

Verder zit ‘Van pup tot puber’ echter uitstekend in elkaar, alle relevante onderwerpen komen aan bod en er is een prima afwisseling tussen theorie en praktijk. Het is een absolute aanrader voor iedereen die een pup heeft of van plan is er een in huis te nemen. Ik denk dat vele mensen baat kunnen hebben bij en veel kunnen leren van het zien van de dingen die normaal gesproken in boeken beschreven worden; men kan zich er nu letterlijk een beter beeld bij vormen.

cover-vptpweb-nieuw

Van Pup tot Puber Jubileum uitgave

(Dubbel DVD)

Letty van der Geest – Uitgever DogTime

Lengte: 240 minuten

36,95

www.dogtime.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *