Naar de inhoud springen

Recensie “Trainen met een twist” – Judith Lissenberg

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat een uitdagend en inspirerend boek is dit! Je kan ook haast niet anders verwachten van Judith Lissenberg, de grondlegger van het creatief lesgeven in Nederland. Zij staat bij velen in de hondenwereld bekend om haar creatieve geest en haar vernieuwende ideeën op het gebied van hondentraining en de kynologie in het algemeen.

In haar nieuwste boek Trainen met een twist zijn twintig artikelen gebundeld die zij tussen 2013 en 2018 schreef voor Los Vast, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in HondenOpvoeding en – Opleiding (O&O). Het boek is bedoeld voor kynologisch instructeurs die het creatief lesgeven willen toepassen tijdens hun eigen cursussen of workshops. Het gebruik van de oefeningen wordt vanuit O&O dan ook aangemoedigd. Zo zegt hoofdredacteur Gerrit Post in het voorwoord: “Het is onze stellige overtuiging dat instructeurs beter kunnen worden met de oefeningen zoals Judith ze in dit boek beschrijft.”

Aan het begin van het boek wordt direct duidelijk gemaakt dat creatief lesgeven niet bestaat uit zomaar even iets lolligs doen. Er zit wel degelijk een diepere gedachte achter. In de woorden van Lissenberg: “Creatief lesgeven is mogelijkheden zien en die benutten. Flexibel zijn en inspelen op wat er op dat moment gebeurt of nodig is. Iedereen tegelijk aan het werk zetten zodat cursisten niet ellenlang op elkaar hoeven te wachten. Je cursisten begrijpen. Ze niet de les lezen, maar ze de ruimte geven voor wat zij graag willen.”

Er komt dus heel wat meer kijken bij deze vorm van lesgeven dan vaak wordt gedacht. Het is niet simpelweg een spelletje met allerlei maffe en fleurige materialen. Elke oefening moet een bepaald doel dienen; de cursist én de hond moeten er in de praktijk echt iets aan hebben. Denk hierbij aan zaken als focus, samenwerking, aandacht, zelfvertrouwen, balans en timing.

Uit de beschreven oefeningen blijkt hoezeer Lissenberg begaan is met zowel hond als eigenaar; hun plezier staat altijd voorop. Ze neemt de instructeur bij de hand en legt op een toegankelijke manier uit hoe deze een oefening tot uitvoer kan brengen en welke varianten of alternatieven er mogelijk zijn. Ze daagt hem of haar daarbij uit tot improvisatie en out-of-the-box denken. Het is de bedoeling dat de instructeur zelf ook met creatieve ideeën en oplossingen komt, rekening houdend met de individuele cursist.

Naast de heldere instructies geeft Lissenberg verschillende nuttige tips, stipt zij belangrijke aandachtspunten (veiligheid!) aan, vertelt zij waar de materialen verkrijgbaar zijn of hoe je deze zelf kan maken en beschrijft zij zelfs hoe je ze het beste schoon kan maken.

Voor zover dit het boek nog niet compleet maakt, doen de mooie – en vaak grappige – kleurenfoto’s dat wel. Trainen met een twist is, kortom, een feestje om te lezen! Onmisbaar materiaal voor kynologisch instructeurs die wat extra’s willen toevoegen aan hun lessen. Ook niet-instructeurs zullen dit boek echter kunnen waarderen; al bladerend doe je heel wat inspiratie voor leuke en leerzame oefeningen samen met je hond.

Judith Lissenberg
Trainen met een twist – Creatief lesgeven
Uitgever: Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in HondenOpvoeding en – Opleiding (O&O)
121 pagina’s
ISBN 9789090312569
17,95 (Leden O&O: €7,50)

Deze recensie is verschenen in Onze Hond nummer 2, maart 2019. Losse exemplaren kunnen besteld worden via de website www.onzehond.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *