Naar de inhoud springen

Recensie “Mijn hond en ik” – Chris Dusauchoit

Chris Dusauchoit is een Vlaamse radio- en televisiepresentator, bekend van onder andere het programma Dieren in Nesten. Hij is tevens een fervent hondenliefhebber en schreef eerder het boek Honden zoals ze echt zijn.

In zijn nieuwste boek wil hij zijn kennis over honden op een toegankelijke manier delen met jonge kinderen. In een interview met de Gazet van Antwerpen vertelt hij hierover: “Vreemd genoeg bestaan er zo goed als geen boeken voor kinderen van boven de tien die uitleggen hoe ze moeten omgaan met een hond. Daar wil ik iets aan doen door te vertellen hoe honden de wereld ruiken, zien en horen en hoe ze met ons en elkaar praten. Ik wil kinderen leren hoe honden hen inschatten en wat ze van hen verwachten, wat de dieren wel en niet kunnen voelen en wat ze kunnen denken.”

Het boek is verdeeld in twaalf hoofdstukken met titels als ‘Hoe praten honden?’, ‘Slimmer dan je denkt’, ‘Hoe je hond trainen’, ‘Gekke hondendingen’ en ‘Honden en liefde’.
De teksten zijn op een speelse en laagdrempelige wijze opgesteld. Aan lange lappen doet Dusauchoit niet; het boek bestaat uit allerlei korte, aantrekkelijke stukjes die voor kinderen prima te behappen zijn. De vrolijke lay-out met prachtige kleurenfoto’s en illustraties zal daarbij zeker aanspreken. Eigenlijk is Mijn hond en ik gewoon een ontzettend leuk en leerzaam boek! Kinderen kunnen er eindeloos in bladeren en ontdekken. Daarbij zullen zij veel opsteken over de opvoeding, het gedrag en de emoties van de hond.

Hoewel het boek geschreven is door een Vlaming zullen Nederlandstalige kinderen het zonder problemen kunnen lezen. Indien zij een bepaald woordje niet helemaal begrijpen, zullen hun ouders ongetwijfeld opheldering kunnen verschaffen. Het is sowieso een goed idee voor ouders om dit boek zelf eens door te nemen of om het samen met het kind te lezen.

De minpunten? Sommige uitspraken zijn wel erg kort door de bocht en/of hadden wat meer genuanceerd kunnen worden. Omdat het hier echter een boek voor kinderen betreft, kan je het Dusauchoit niet helemaal kwalijk nemen. Het is immers niet eenvoudig om lastige materie op zo’n manier te presenteren dat het ook voor kinderen interessant blijft.

Sommige – iets te simplistische – uitlatingen over opvoeding en training zullen ongetwijfeld weerstand oproepen bij hondengedragsdeskundigen en andere professionals. Maar ach, binnen de hondenwereld zullen de neuzen wat dat betreft nooit helemaal dezelfde kant op staan. Belangrijk is dat Dusauchoit geen idiote of extreme stellingen inneemt en voortdurend is gericht op het welzijn van de hond. Uit alles wat hij vertelt, spreekt een enorme liefde voor de hond en de wens hem te beschermen tegen onkunde. De waarschuwingen tegen de aanschaf van zieke, doorgefokte rassen of de schimmige praktijken van broodfokkers zijn hiervan een mooi voorbeeld.

Volgens Dusauchoit is het opgroeien met een hond een voorrecht en moet de unieke vriendschap tussen hond en kind worden gevierd. Dat laatste doel bereikt hij ruimschoots in Mijn hond en ik.

Chris Dusauchoit
Mijn hond en ik – Alles wat jij wilt weten over jouw beste vriend
Uitgeverij Van Halewyck
200 pagina’s
ISBN 9789461318947
€ 21,50

Deze recensie is verschenen in het tijdschrift Onze Hond, nummer 5, juni 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *