Naar de inhoud springen

Martine Burgers & Sam Turner Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans/ Deel 3: Je senior vervolgt zijn weg

De auteurs van de populaire serie “Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans” zullen zo onderhand geen nadere introductie meer behoeven. Toch zal ik ze nog even kort voorstellen. Sam Turner is sinds 2005 de eigenaresse van hondenschool Paws4Fun in Zevenaar. Zij is de grondlegger van de balans- en coördinatietraining voor honden in Nederland en leidt hier ook instructeurs voor op. Martine Burgers heeft zich na de opleiding fysiotherapie verder ontwikkeld in de richting van de dierenosteopathie en is sinds 2005 werkzaam in haar eigen praktijk voor paarden- en hondenosteopathie in Spankeren (Gelderland).

Na “Elke pup een goede start” en “Je puber goed op pad” is “Je senior vervolgt zijn weg” het derde deel in de serie. Het vierde en laatste deel, getiteld “De hond als atleet”, zal volgend jaar verschijnen. Om het huidige deel zo goed mogelijk te laten aansluiten bij het voorgaande wordt niet alleen de seniorhond besproken, maar ook de volwassen hond. Een zeer goede keuze, omdat het de serie alleen maar nog completer maakt.

Net als de eerste twee delen zit deel drie weer uitstekend in elkaar. In de negen hoofdstukken worden onderwerpen besproken als: levensfases, training, de volwassen hond, de seniorhond en de bejaarde hond. In het eerste hoofdstuk komen er een aantal algemene zaken aan de orde, zoals gezond gewicht, veranderende behoeftes, een hond erbij, verzorging, speelgoed en voeding. Uit dit hoofdstuk wordt al meteen duidelijk hoe volledig Burgers en Turner in hun informatie zijn; overal wordt aan gedacht. Ook de verschillende onderwerpen in de rest van het boek worden uiterst zorgvuldig behandeld. De onderbouwing ontbreekt nergens en alles waar je rekening mee moet houden in de verschillende levensfases wordt besproken. Mocht dit overkomen alsof het boek hier en daar wat langdradig is; dat is geenszins het geval. De vlotte schrijfstijl en het nauwkeurige – maar niet onnodig ingewikkelde – taalgebruik zorgen ervoor dat ook dit deel weer een genot is om te lezen. De prachtige, verduidelijkende kleurenfoto’s dragen hier zeker aan bij.

De aandacht voor de individuele hond en zijn behoeftes staat zoals altijd weer voorop. Dit is iets wat in veel boeken over hondengedrag en -opvoeding nog wel eens ontbreekt maar Burgers en Turner laten zien dat het wel degelijk mogelijk is hier uitgebreid op in te gaan zonder dat dit ten koste gaat van de structuur of het overzicht.

Natuurlijk komen er ook weer vele leuke trainingsoefeningen voorbij, afgestemd op de specifieke behoeftes van de hond in de betreffende levensfase. Er wordt uitgelegd waarom je bepaalde oefeningen beter wel of niet kan doen en waar je op moet letten met betrekking tot eventuele fysieke problemen. Wat dit laatste onderwerp betreft, is met name het hoofdstuk ‘Wat je moet weten over seniorenlijfjes‘ zeer waardevol; aan de hand van (röntgen)foto’s en tekeningen van het skelet maken de auteurs duidelijk wat er allemaal gebeurt en kán gebeuren in het ouder wordende lichaam van de hond. Tevens komt hier belangrijke informatie over enkele ouderdomskwalen en -ziektes aan bod, zoals afnemend zicht en gehoor, artrose, epilepsie, dementie, melkkliertumoren en prostaatklachten.

Aan het eind van het boek is er ruimte voor het afscheid en wat daarbij komt kijken. Hoewel het voor velen een lastig onderwerp zal zijn, wordt het door de auteurs op zo’n manier behandelt dat het niet vervelend is om te lezen. Het is een mooie afsluiting van een schitterend boekwerk.

Burgers en Turner laten in deze serie zien hoe ontzettend leuk het kan zijn om een hond te hebben, hoe je hem mentaal en fysiek fit houdt en hoe je hem tijdens zijn gehele leven het beste kan begeleiden. Wat zou het een hoop problemen voorkomen als iedere hondeneigenaar deze boeken zou lezen en alle tips en adviezen ter harte zou nemen.

Martine Burgers & Sam Turner
Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans/
Deel 3: Je senior vervolgt zijn weg
Edicola Publishing bv
ISBN 978-94-92199-80-5
192 pagina’s
34,95

13875094_1038327096245503_250972504_n

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *