Jennifer S. Holland Ongelooflijke vriendschappen – Honden

Jennifer S. Holland Ongelooflijke vriendschappen – Honden

549144_cover-500x500

Jennifer Holland schrijft al geruime tijd artikelen over natuur en wetenschap voor onder andere National Geographic Magazine. Zij houdt zich gepassioneerd bezig met zowel dieren als schrijven en deze twee passies worden samengebracht in de “Onmogelijk” serie; al eerder verschenen in het Nederlands ‘Onmogelijke liefdes’ (2012), ‘Onmogelijke Vriendschappen’ (2015) en ‘Onmogelijke Dierenhelden’ (2015). In deze boeken zijn allerlei waargebeurde en opvallende dierenverhalen opgenomen, voornamelijk over bijzondere relaties tussen dieren of tussen dieren en mensen.

Zo staan er in ‘Ongelooflijke vriendschappen – Honden’ 39 waargebeurde verhalen over vriendschappen tussen honden en dieren als apen, schildpadden, wasberen, uilen, leeuwen, kameleons en kippen (dit is slechts een kleine selectie uit de vele verschillende diersoorten die er in het boek voorbij komen).

Om op het spoor te komen van een oorspronkelijke bron, speurt Holland het internet af en haalt zij veel inspiratie uit berichten, filmpjes en foto’s op sociale media sites als Facebook en Instagram. Het is dus mogelijk dat een aantal verhalen je al bekend voorkomen. Zo gingen de prachtige, vertederende foto’s van de Mechelse herder en het dwerguiltje viral en er zullen maar weinig mensen zijn die deze niet gezien hebben. Dankzij Holland krijgt de lezer nu ook het werkelijke verhaal achter de foto’s omdat zij de eigenaren of andere betrokken personen opspoort en interviewt.

Ik ben zelf vaak wat sceptisch ten opzichte van vertellingen waarin dieren allerlei emoties en intenties worden toegeschreven. Er worden hierbij dikwijls aannames gedaan vanuit een menselijk perspectief, waarbij sentimentele verklaringen en antropomorfe beschrijvingen op de loer liggen.

Hoewel het in dit boek zeker niet ontbreekt aan de nodige subjectieve interpretaties, was ik toch zeer aangenaam verrast door de inhoud van sommige verhalen. Juist omdat Holland elke keer terug gaat naar de oorspronkelijke bron, weet je dat je met waarheidsgetrouwe berichtgeving te maken hebt en dat je het boek met minder scepsis tegemoet hoeft te treden.

Holland schrijft met vlotte – zij het hier en daar iets aangedikte – pen; je wordt als lezer meegenomen op een wonderbaarlijke ontdekkingsreis door de wereld van de liefde en vriendschap van de hond. Dat sommige beschrijvingen wel wat gedramatiseerd of geantropomorfiseerd worden, doet geen afbreuk aan het leesplezier. Holland schetst over het algemeen een realistisch beeld van de manier waarop honden laten zien hoe speciaal zij zijn en tot hoeveel zij in staat zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Chihuahua in een rolstoeltje die een speciale band ontwikkeld heeft met een zijdehoender, een Berner Sennenhond die uit zichzelf mensen uit zee redt, een pitbull die als surrogaatmoeder dient voor kittens, Maremma berghonden die waken over een populatie dwergpinguïns en een Harzer Fuchs die zijn eigenaren helpt bij het opvoeden en verzorgen van verweesde dierenbaby’s zoals reetjes en zwijntjes.

Uiteraard zijn veel gedragingen terug te voeren op natuurlijk – of juist aangeleerd – gedrag van de hond maar er is nog genoeg ruimte voor verwondering en bewondering. Het is bijna onmogelijk niet geraakt te worden door de bijzondere, vaak spontane vriendschappen tussen honden en andere diersoorten. De verhalen worden daarnaast nog eens aangevuld door vele indrukwekkende kleurenfoto’s, waar de tederheid soms gewoon vanaf spat.

Ongelooflijke vriendschappen – Honden’ is een prachtig boekwerkje, zeer geschikt als geschenk voor onder de kerstboom of bij een andere speciale gelegenheid.

Jennifer S. Holland
Ongelooflijke vriendschappen – Honden
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021563909
256 pagina’s
15,00

549144_cover-500x500

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *