Naar de inhoud springen

Boekrecensie “Oude wijze honden”

Deze boekrecensie is verschenen in het tijdschrift Onze Hond, nummer 9, november 2019

‘Dit boek is een warm en inspirerend eerbetoon aan de beste vriend van de mens’, staat in de beschrijving van het meest recente boek van Elli H. Radinger. Tot op zekere hoogte is dit zeker waar: Radinger vertelt liefdevol over de honden in haar leven en in het leven van anderen. Veel hondeneigenaren zullen beslist ontroerd raken bij het lezen van de mooie anekdotes en beschouwingen.

De Wijsheid van Wolven

Elli Radinger is een Duitse journalist en auteur. In haar werk richt zij zich met name op wolven en honden. Begin jaren negentig van de vorige eeuw gaf zij haar baan als advocaat op om zich volledig te kunnen wijden aan het onderzoek naar wolvengedrag. Meer dan vijfentwintig jaar lang heeft ze een groot deel van het jaar doorgebracht in het Amerikaanse Yellowstone Park om wilde wolven te observeren. Zij schreef hierover meerdere boeken, waaronder het in 2018 verschenen De Wijsheid van wolven. In dit boek vertelt zij wat wij van wolven kunnen leren aan de hand van haar inzichten op het gebied van hun gedrag en leefpatroon.

In Oude wijze honden doet zij in feite hetzelfde, maar dan met betrekking tot honden. Met name oudere honden. Zoals zij het zelf omschrijft: “Door ons leven te delen met een oude hond en het geluk hem door de laatste jaren van zijn leven te begeleiden, worden onze ogen en ons hart geopend.”

Het is een persoonlijk boek, waarin Radinger vertelt over haar leven met Shira, haar dertienjarige labrador. Radinger onderbrak zelfs haar wolvenonderzoek om zoveel mogelijk tijd met Shira door te kunnen brengen in de laatste jaren van haar leven. Naast de verhalen over haar trouwe metgezel vertelt zij ook over andere mensen en honden in haar leven en wat zij van hen geleerd heeft. Hierbij komt Radinger uiterst sympathiek over; ze geeft blijk van een gezonde dosis empathie, zonder daarin door te slaan.

Belerend

Ze vertelt grappige, herkenbare en ontroerende verhalen die bij bijna iedere lezer wel een gevoelige snaar zullen raken. Daarbij heeft zij een fijne, vlotte schrijfstijl waardoor het boek makkelijk wegleest. Hier en daar worden de teksten aangevuld met interessante weetjes uit wetenschappelijke onderzoeken of inspirerende quotes van bekende psychologen, filosofen of schrijvers.

Via reflecties op haar eigen leven en dat van Shira, op de worstelingen, dromen, twijfels en verlangens die wij allemaal ervaren, probeert zij de lezer bepaalde levenslessen en -wijsheden mee te geven. Hoewel hier enkele mooie inzichten tussen zitten, heeft Radinger de neiging iets te veel met opgeheven vinger te praten, waardoor ze enigszins belerend kan overkomen.

Bovendien gaan de vergelijkingen tussen honden en mensen niet altijd op. Natuurlijk kunnen wij veel leren van de manier waarop een hond in het leven staat maar de mens zit nu eenmaal anders in elkaar. Leren te vergeven, leven in het hier en nu, de tijd nemen voor dingen, innerlijke eenvoud, dankbaar zijn, onvoorwaardelijk liefhebben, omarmen van de stilte, accepteren wat je niet kan veranderen: het klinkt allemaal prachtig maar het is ook een beetje psychologie van de koude grond.

Sommige standpunten worden daarnaast onnodig herhaald of benadrukt. Oude wijze honden had daarom best iets minder pagina’s mogen beslaan. Desalniettemin is de beschrijving ‘warm en inspirerend eerbetoon’ voor dit boek zeker op zijn plaats. Of iemand nu een jonge of oudere hond heeft; veel mensen zullen troost kunnen putten uit de hartverwarmende verhalen.

Elli H. Radinger
Oude wijze honden – De verbluffende wijsheid van onze trouwste metgezel
336 pagina’s
AW Bruna Uitgevers
ISBN 9789400511446
€ 20,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *