Naar de inhoud springen

Boekrecensie “Je hond opvoeden met de connectiemethode”- Geert de Bolster

Geert De Bolster is al jaren een bekende naam in de Nederlandse en Belgische hondenwereld. Al op zestienjarige leeftijd begon hij met honden te werken en in 1986 richtte hij zijn praktijk voor hondengedragsbegeleiding op.

De Bolster heeft inmiddels meerdere boeken geschreven, waaronder ‘Uw hond trainen en opvoeden’. Met zijn nieuwste boek ‘Je hond opvoeden met de connectiemethode’ slaat hij een nieuwe weg in, ingegeven door mindfulness. Sinds hij hier voor het eerst kennis mee maakte, is hij anders gaan kijken naar de manier waarop we met honden omgaan. Zoals hij het zelf omschrijft in de inleiding: “Ik bekeek de omgang met mijn honden vanuit mijn eigen perspectief. Ik wist wat ze leuk vonden en dat gebruikte ik om ze te manipuleren. Een wonder hoe die honden toch van mij konden houden. Jammer dat ik niet meer van ze gehouden heb.”

Uit deze woorden blijkt al in hoeverre hij afstand heeft genomen van beloningsgerichte training en opvoeding. In ‘Je hond opvoeden met de connectiemethode’ legt hij uitvoerig uit hoe men op een meer natuurlijke en hondvriendelijke manier met honden kan communiceren. Het is hierbij vooral van belang dat we aandacht besteden aan de behoeftes en emoties van de hond en dat er niet voorbij wordt gegaan aan zijn ware aard.

Door goed te letten op de (lichaams)taal van de hond, hem zijn eigen keuzes te laten maken, op een begripvolle manier met hem te communiceren, je als leider op te stellen, hem in alle situaties zorg en steun te bieden en nooit met hem in conflict te gaan, ontstaat er vanzelf een natuurlijke connectie.

Via deze verbinding moet het volgens De Bolster mogelijk zijn de hond wenselijk gedrag aan te leren en probleemgedrag te voorkomen of op te lossen. Traditionele trainingsmethodes en beloningen zijn hierbij niet noodzakelijk, zij dienen slechts ter ondersteuning: ‘eerst connectie, dan conditionering’.

Er worden in het boek verschillende relevante onderwerpen behandeld, zoals inzicht in het natuurlijke gedrag van de hond, de verschillende ontwikkelingsfasen, het opvoeden van een pup en omgaan met probleemgedrag. Aan duidelijkheid geen gebrek; alles wordt helder uiteengezet en uitvoerig besproken.

Er zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen. Zo vragen sommige, redelijk resolute uitspraken echt om een betere (wetenschappelijke) onderbouwing. Ook hadden er best meer praktijkvoorbeelden in mogen staan; op papier klinkt De Bolsters methode namelijk mooi, maar hier en daar toch ook wat onrealistisch. De vraag hoe zich dit alles naar de praktijk vertaalt, ligt dan voor de hand. In het laatste hoofdstuk wordt hier gelukkig meer aandacht aan besteed.

Een groot pluspunt aan de connectiemethode als geheel vind ik de aandacht voor het welzijn en de individualiteit van de hond. De methode creëert bewustwording omtrent ons eigen denken en handelen en vormt daarmee de basis voor een meer respectvolle, verantwoordelijke en empathische omgang met onze honden. De filosofie van de connectiemethode zal misschien niet iedereen direct aanspreken maar De Bolster zet hiermee wel een zeer interessant en tot nadenken stemmend concept neer.

 

Geert de Bolster
Je hond opvoeden met de connectie methode
Uitgeverij Deltas
207 pagina’s
ISBN 9789044750737
€ 22,95

Deze recensie is verschenen in het maandblad Onze Hond nummer 10, december 2018. Losse exemplaren te bestellen via de website www.onzehond.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *