In 2007 schreef de Amerikaanse Jane Killion haar boek “When Pigs Fly! Training Success With Impossible Dogs”. In eigen land heeft zij met dit boek al enkele mooie prijzen in de wacht gesleept, waaronder The Merial Human Animal Bond Award. Het is nu op de Nederlandse markt verschenen, vertaald door Nannie de Nijs Bik-Plasman.
Oorspronkelijk is Killion geen hondentrainer en was zij ook niet van plan dit te worden, maar na jaren van frustraties bij het trainen van haar Bull Terriers kwam zij tot de ontdekking op welke manier je wél succes kan bereiken met deze honden en daarop besloot zij hier haar werk van te maken. Als u hier graag meer over wil weten; in dit nummer van Hondenmanieren kunt u een verslag lezen van het interview dat ik met Jane Killion had over haar trainingsmethodes. Deze methodes zijn voornamelijk gericht op de zogenaamde “Pigs Fly” honden; honden die nogal eigenwijs en minder volgzaam kunnen zijn, zoals Terriers, windhonden en lopende honden.
Killion weet waar ze over praat; ze heeft zelf jarenlang van alles geprobeerd en allerlei technieken toegepast – aangeraden door vele verschillende trainers – om maar een manier te vinden haar ‘onmogelijke’ hond te trainen. Ze bestudeerde theorieën over leerprocessen en gedragsveranderingsmethodes. Uiteindelijk kwam zij terecht bij ‘Free Shaping’ (in het boek vertaald als ‘vrij shapen’), een techniek waarbij de hond uit zichzelf bepaald gedrag aanbiedt. De clicker is hierbij onmisbaar. Killion gaat ervan uit dat alle honden, ongeacht het ras, even makkelijk kunnen leren. Hierbij baseert zij zich op een enigszins verouderd onderzoek uit 1965. Dit doet echter geen afbreuk aan de boodschap die zij wil overbrengen. Het feit alleen al dat zij goed op de hoogte is van het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied is een groot pluspunt en verleent een stevige basis aan de onderbouwing van haar methodes. Hoewel de wetenschap dus een belangrijk ondergrond voor haar werk vormt, vervalt zij niet in wetenschappelijk taalgebruik. Integendeel zelfs! “Superhonden” is een zeer toegankelijk boek; het is vlot en met veel humor geschreven.
Stapje voor stapje legt zij haar werkwijze uit en geeft zij duidelijk aan waarom haar (positieve) aanpak beter werkt dan een andere. Hierbij trekt zij soms wel de vergelijking met de meer verouderde methodes waarbij gebruik gemaakt wordt van dwang maar wellicht was dit destijds in Amerika inderdaad toonaangevend. Echt enorm vernieuwend is Killion’s benadering misschien niet (er wordt tegenwoordig immers veelvuldig gebruik gemaakt van de clicker en positieve trainingstechnieken), maar de manier waarop ze deze aanbiedt, is dat wel. Ze neemt de lezer als het ware mee aan de hand en laat hem zien hoe hij op een plezierige manier contact kan maken met zijn hond en hem op de juiste wijze kan trainen. Ze maakt geen gebruik van moeilijke terminologie en probeert alles juist heel helder te verwoorden, gebruikmakend van handige ezelsbruggetjes. Om een voorbeeld te noemen: het aanleren van elementair gedrag via de SECUUR methode. SECUUR staat voor: Shapen, Een commando aan het gedrag koppelen, Continu herhaalde, korte sessies, Unieke bekrachtigers bedenken om je hond enthousiast te maken, Uitbreiden van het werkterrein, Reële eisen stellen. Door de theorie op deze manier aan te bieden, maakt zij de praktijk voor de hondeneigenaar een stuk makkelijker. Als lezer voel je je nergens ‘dom’ en krijg je het gevoel dat alles mogelijk is.
“Superhonden” staat boordevol bruikbare tips en adviezen die niet alleen voor de eigenaren van “Pigs Fly” honden van belang zullen zijn; het is een echte aanrader voor álle hondeneigenaren.
Jane Killion
‘Superhonden; een trainingsmethode voor eigenwijze honden’
ISBN 978-94-91700-00-2
Plasman Vertalingen/Uitgeverij
189 blz.
€ 20,99