Stichting BultersMekke Assistencedogs* is opgericht in 2008 door Joop Mekke en Erika Bulters. Zij hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden van cursisten bij het opleiden van hun eigen assistentiehond in de thuissituatie. Dit in tegenstelling tot de aanpak van veel andere hulphondenorganisaties, waarbij de honden al volledig getraind bij iemand in huis worden geplaatst. Het is de missie van BultersMekke ‘om zoveel mogelijk mensen met een beperking hun eigen assistentiehond op te laten leiden met als doel een zelfstandiger en kwalitatief beter leven’.
De methode blijkt zeer goed aan te slaan bij mensen die gediagnosticeerd zijn met een psychiatrische aandoening maar ook op het gebied van andere beperkingen is deze werkwijze succesvol. Zo kunnen de volgende types assistentiehonden op deze manier worden opgeleid: assistentiehonden voor kinderen met autisme, voor mensen met diabetes, voor mensen met PTSS, voor veteranen en voor mensen met een psychische aandoening, signaalhonden voor mensen met een auditieve beperking, seizurehonden voor mensen met epilepsie en blindengeleidehonden.
In het boekje Hond geeft leven komen 15 cursisten van BultersMekke aan het woord. Zij vertellen ieder iets over de psychische en lichamelijke beperkingen waar zij mee moeten leven en de wijze waarop een assistentiehond hun leven veranderd heeft.
Een aantal van hen had de hond al in huis op het moment dat zij besloten zich aan te melden bij BultersMekke, anderen hebben samen met een teamcoach van de stichting een geschikte hond uitgezocht. Uit de verhalen wordt duidelijk dat men zeer goed begeleid worden in het hele traject. Ook komt men meer te weten over de voordelen van het zelf opleiden van de hond; door de nauwe samenwerking ontstaat er bijvoorbeeld veel sneller een hechte band tussen hond en de cursist. Dit heeft tot gevolg dat de mensen zich veiliger voelen en over het algemeen steviger in hun schoenen staan. Daarnaast creëert de verantwoordelijkheid die zij hebben voor de hond, zoals de dagelijkse zorg, meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
Uit alle verhalen komt naar voren dat de honden eigenlijk onmisbaar zijn en in sommige gevallen zelfs een levensreddende factor zijn geweest. Hoewel soms met enige afstand beschreven, maken alle persoonlijke ervaringen (en de begeleidende foto’s) diepe indruk. Het is natuurlijk bekend dat personen met psychische aandoeningen en/of andere beperkingen niet altijd een makkelijk leven leiden maar de verhalen drukken je weer even met de neus op de feiten.
Er viel mij met name op dat de honden ervoor zorgen dat de mensen weer naar buiten kunnen én gaan. Omdat een assistentiehond die zelf wordt opgeleid – met behulp van een teamcoach – net als iedere andere assistentiehond speciale trainingen en testen moet volbrengen en certificaten moet behalen, kunnen de mensen werkelijk veilig over straat, in het vertrouwen dat de hond hen zal beschermen in situaties waarin zij onrustig worden of in paniek raken. Uiteraard is dit slechts één voorbeeld van de vele verschillende gebieden waarop de hond behulpzaam is.
Hond geeft leven is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over het bijzondere werk van deze stichting, het leven van mensen met een beperking en het enorme verschil dat een assistentiehond voor hen kan maken.
*Stichting BultersMekke is lid van Assistance Dogs Europe (ADEu), geaccrediteerd door Assistance Dogs International (ADI) en als assistentiehondenschool gemachtigd door de Belgische cel machtiging assistentiehondenscholen. Ook heeft Stichting BultersMekke de ANBI status.