e meeste mensen kennen de Amerikaanse hondentrainer Grisha Stewart als degene die de BAT (Behavior Adjustment Training) methode heeft ontwikkeld. Deze methode is gericht op reactieve honden die angstig, gefrustreerd en/of agressief gedrag vertonen. Via BAT probeert men de reactiviteit te verminderen door de honden te leren hun behoeftes te uiten via meer sociaal aanvaardbare manieren van communicatie. Het helpt een dier zijn gedrag te veranderen zodat hij zelfvertrouwen en sociale vaardigheden kan ontwikkelen. In 2011 werd Stewart’s eerste – zeer populaire – boek over deze methode gepubliceerd. Binnenkort zal de volledig herziene uitgave hiervan verschijnen: “Behavior Adjustment Training 2.0”. Deze zal ook vertaald worden in het Nederlands.
“De officiele Ahimsa-gids voor honden” is de opleidingsgids van Stewart’s Ahimsa Dog Training in Seattle. Ahimsa (spreek uit als: uh-Him-sah) is een boeddhistisch principe van geweldloosheid. Dit principe komt tot uiting in de manier waarop Stewart en haar collega’s honden trainen; zij richten zich op dwangvrij trainen en het bijsturen van gedrag. In de inleiding van het boekje staat dat ‘de technieken te gebruiken zijn bij je pup, je net in huis genomen herplaatshond en ook bij de hond die je al jaren hebt’. De gids zou uitermate geschikt zijn voor zowel instructeurs, fokkers als hondenliefhebbers.
Het boek begint met een korte uiteenzetting over communicatie, leren en lichaamstaal. Het doel hiervan is dat je je hond beter gaat begrijpen. Tevens dient het als onderbouwing bij de rest van het boek. Hoewel dit een zeer beknopt hoofdstuk is, geeft het de essentie wel goed weer en de lezer zal het als prettig ervaren dat hij zich niet door langdradige stukken heen hoeft te worstelen. Ook het hoofdstukje met uitleg over clickertraining is erg kort en hoewel je je kan afvragen of het handig zo’n veelomvattende methode in een paar bladzijdes te bespreken, is het toch wel prettig dat Stewart wederom tot de kern van de zaak tot door te dringen en zich niet bezig houdt met allerlei details.
Na deze inleidende hoofdstukken volgen de belangrijkste gedeeltes van het boek: het voorkomen en ombuigen van probleemgedrag en het aanleren van gewenst gedrag. Bij het oplossen van probleemgedrag worden zaken als opspringen, zindelijk maken, bijten en kauwen, bezitsagressie en verlatingsangst besproken. Hierbij wordt er ook een introductie gegeven in de BAT methode.
In het hoofdstuk over het aanleren van betrouwbare gedragingen komen vaardigheden als zit, af, kijk, hier, blijf en netjes aan de lopen aan bod. Deze onderwerpen worden natuurlijk in veel meer boeken over hondengedrag en – opvoeding besproken en zo op het eerste gezicht denk je nu misschien dat er weinig vernieuwende dingen in deze gids staan, maar schijn bedriegt. De verschillende technieken die Stewart hanteert, maken het juist net even wat anders dan anders. Het is uitermate leerzaam en interessant om je te verdiepen in zaken als ‘silky leash-techniek’, het aanleren van plaatsvervangend gedrag, de speciale BAT-lijntechniek en systematische desensibilisatie. Er is echt moeite gedaan om het allemaal zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk op te schrijven zodat ook de beginnende hondenbezitter gelijk aan de slag kan met alle leuke praktijkoefeningen. De tekst is goed te volgen en wordt voorzien van vele foto’s, tekeningen en schema’s.
Qua indeling had het boek misschien iets overzichtelijker gekund; zo is het op een gegeven moment wel even zoeken naar enkele hand-outs waaraan gerefereerd wordt in de tekst. Deze hand-outs blijken uiteindelijk gewoon opgekomen in het hoofdstuk als zijnde paragrafen. De Ahimsa-gids is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over BAT en over dwangvrij opvoeden en trainen. Het maakt mij in ieder geval alvast zeer nieuwsgierig naar Stewart’s nieuwe BAT boek (Bat 2.0).
Grisha Stewart
De officiële Ahimsa-gids voor honden- Je hond dwangvrij opvoeden en begeleiden
Plasman Vertalingen/Uitgeverij
153 pagina’s
ISBN 9789491700026
€ 12,95