Deze recensie is verschenen in het tijdschrift Onze Hond, nummer 7, 2020.
De Belgische Ilse Rediers is dierenarts en gedragsdeskundige. Tevens is ze leerkracht Diervakken en geeft ze diverse lezingen en opleidingen omtrent diergedrag, welzijn, gezondheid en ziekten bij hond en kat. In 2008 richtte zij haar eigen praktijk BehiVet op, waar ze onder meer honden en katten met gedragsproblemen behandelt. Omdat zij tijdens haar werkzaamheden vaak tegen misvattingen over dierengedrag en -welzijn aanliep, besloot ze Een Vlekkeloos Hondenleven te schrijven. Een wetenschappelijke benadering van hondengedrag staat hierbij centraal.
Bij het lezen van de titel en de inhoudsopgave zullen veel mensen misschien het idee krijgen dat ze dit allemaal al eens eerder hebben gezien of gelezen. Toch is een Een Vlekkeloos Hondenleven anders dan andere boeken op dit terrein. Hoewel auteurs wel vaker beweren dat ze veel waarde hechten aan een gedegen wetenschappelijke onderbouwing en dat er in hun boek wordt uitgegaan van de nieuwste wetenschappelijke bevindingen, blijkt dat tijdens het lezen van het betreffende boek nog weleens tegen te vallen. Een andere mogelijkheid is dat er wel sprake is van een adequate bespreking van recente wetenschappelijke resultaten maar dat de presentatie hiervan zeer te wensen overlaat. Dit resulteert dikwijls in gortdroge materie die maar weinig hondeneigenaren daadwerkelijk zal interesseren.
Concrete voorbeelden
Rediers pakt het heel anders aan. Ten eerste ziet het boek er fantastisch uit, waardoor je er bij voorbaat al graag in wil neuzen. Het is prachtig vormgegeven; geheel in fullcolour met vele kleurenfoto’s en tekeningen. Deze dienen hier ook echt als voorbeelden bij de tekst en niet slechts als opvulling. Die voorbeelden zijn mijns inziens de grote kracht van dit boek. Niet alleen via de foto’s maar ook via de tekst geeft Rediers bijna op iedere pagina wel concrete voorbeelden bij een bepaald onderwerp – heel duidelijk aangegeven met het kopje ‘Voorbeeld’. Praktijk en theorie worden op die manier perfect afgewisseld, zowel visueel als tekstueel. Bovendien zorgen de voorbeelden ervoor dat de lezer (veel) beter begrijpt wat er verteld wordt.
In de inleiding geeft Rediers al aan dat sommige delen wat meer theoretisch zijn: ‘Voor de hondenprofessional – fokker, trimmer, asielmedewerker, pensionhouder, trainer, therapeut en dierenarts(assistent) – is dit belangrijke achtergrondinformatie, maar als hondeneigenaar kun je deze delen overslaan’. Het was wellicht handig geweest als er in het boek dan explicieter was aangegeven welke gedeeltes volgens haar kunnen worden overgeslagen. Als je de keuze aan de hondeneigenaar laat, loopt deze kans essentiële informatie over het hoofd te zien.
Overslaan
Aan de andere kant merk je tijdens het lezen inderdaad wel wanneer je te maken hebt met zo’n theoretisch stuk. Of het verstandig is deze gedeeltes over te slaan, vraag ik me af. Er staan zoveel waardevolle gegevens in dit boek, eigenlijk zou iedereen die moeten lezen; hondenprofessionals én hondeneigenaren.
Ook hier maken de voorbeelden het allemaal wat lichter verteerbaar en als hondeneigenaar wil je toch gewoon heel graag weten hoe jouw hond precies in elkaar zit, wat hem drijft, welke emoties hij ervaart en wat hij waarneemt?
Een Vlekkeloos Hondenleven is verdeeld in zes hoofdstukken: ‘Domesticatie en geschiedenis van de hond’, ‘Nieuwste inzichten in verband met rangorde’, ‘Welzijn, stress en emoties’, ‘Zintuiglijke waarneming’, ‘Sociaal gedrag en communicatie’ en ‘Behoeften van de hond’. De bijlagen en uitgebreide bibliografie vormen de kers op de taart.
Rangorde en dominantie
Hoewel alle hoofdstukken zeer belangrijke en nuttige informatie bevatten, is het hoofdstuk met de nieuwste inzichten over rangorde en dominantie wat mij betreft de grootste parel. Nu kan ik me voorstellen dat sommige mensen een beetje dominantie-moe zijn, maar Rediers weet er een uiterst interessant en aanlokkelijk verhaal van te maken. Ze slaat hierbij geen belerende toon aan maar toont juist begrip voor de mensen die de dominantietheorie nog altijd aanhangen.
Nauwkeurig en vlot beschrijft ze vervolgens hoe het dominantiemodel ontstaan is, waarom het geen verklaring biedt voor het gedrag van de hond, waarom het model in de ogen van veel mensen wel werkt, welke problemen erdoor kunnen ontstaan en hoe je op een andere manier naar het gedrag van je hond kan kijken.
Rediers wil met Een Vlekkeloos Hondenleven bereiken dat mensen liefdevol en in harmonie kunnen samenleven met hun hond. Ik zou zeggen: lees dit boek. Dan gaat je dat zeker lukken!
Ilse Rediers
Een Vlekkeloos Hondenleven – Wetenschappelijke benadering van hondengedrag en welzijn
Uitgeverij Garant
384 pagina’s
ISBN 9789044136852
€ 40,90