De naam van Alexandra Horowitz zal lang niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. “De Wereld van de Hond” is dan ook haar eerste ‘hondenboek’. Horowitz is momenteel werkzaam als docent Psychologie aan Columbia University, alwaar zij onder andere onderzoek heeft gedaan naar de cognitieve vermogens van neushoorns, bonobo’s en honden. Voordat zij aan haar wetenschappelijke carrière als cognitief psycholoog begon, heeft zij onder andere als lexicograaf gewerkt en maakte zij deel uit van het team van de New Yorker, een bekend Amerikaans tijdschrift.
Bij het lezen van “De Wereld van de Hond” is duidelijk te merken dat Horowitz ‘iets’ met taal heeft. Zelfs in de vertaalde versie van het boek valt haar correcte en heldere taalgebruik direct op. Dit maakt het boek bij voorbaat al een feest om te lezen. De bedoeling van het boek is ons wegwijs te maken in de wereld van de hond door als het ware in zijn hoofd te kruipen; het perspectief van de hond staat centraal. Horowitz tracht die wereld uit te leggen aan de hand van de informatie die ons ter beschikking staat vanuit de cognitieve wetenschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over de neus en de ogen van de hond.
De vergelijking met Stanley Coren’s “De Psychologie van de Hond” is misschien snel gemaakt, aangezien veel van de besproken onderwerpen en onderzoeken overeenkomen. Het boek van Horowitz is echter wezenlijk anders. Ten eerste is het veel recenter; in de jaren die liggen tussen de verschijningsdata van beide boeken is het onderzoek naar de dierlijke cognitie onverminderd doorgegaan en zijn er vele nieuwe inzichten aan het licht gekomen. Ten tweede duikt Horowitz veel dieper in bepaalde zaken en is haar uitleg aanmerkelijk gedetailleerder. Het is mogelijk dat enkele stukken in het boek hierdoor enigszins langdradig overkomen. Daarnaast zullen de soms wat specialistische verklaringen lang niet iedereen kunnen bekoren. Toch is “De Wereld van de Hond” absoluut de moeite van het lezen waard.
Na een bondige maar zeer accurate bespreking van de evolutionaire geschiedenis van de wolf en de hond komen de zintuigen van de hond uitgebreid aan bod. Door uit te leggen hoe deze zintuigen in elkaar zitten, hoe ze werken en hoe belangrijk ze zijn, leert zij ons hoe wij de belevingswereld van honden, ook wel Umwelt genoemd, beter kunnen leren kennen. Dit stelt ons in staat de vraag waarom honden bepaalde dingen wel of niet doen beter te beantwoorden en geeft ons meer inzicht in de oorsprong van hun gedrag. Het boek is doorspekt met persoonlijke anekdotes over Pumpernickel (liefkozend ‘Pump’ genoemd), de hond waar Horowitz zeventien jaar van haar leven mee gedeeld heeft. Deze inleidende en aanvullende anekdotes worden afgewisseld met de bespreking van de uitkomsten van vele interessante wetenschappelijke onderzoeken. Dit klinkt waarschijnlijk saaier dan het in werkelijkheid is; wie wil er nu bijvoorbeeld niet weten wat honden zien als zij naar de tv kijken, of zij zichzelf herkennen in de spiegel, of zij ons kunnen imiteren, hoeveel aandacht zij daadwerkelijk voor ons hebben en wat zij zich allemaal kunnen herinneren. De antwoorden op al deze vragen, en vele andere leuke wetenswaardigheden, zijn allemaal terug te vinden in dit aantrekkelijke boek. Onmisbaar voor diegenen die meer willen weten over en zich verder willen verdiepen in de wereld van hun hond!
“De Wereld van de Hond. Wat honden zien, ruiken en weten.”
Alexandra Horowitz
Uitgeverij Balans
ISBN 978 97 600 3202 8